Åsneskinnet
fransk folksaga nedteckenad av Charles Perrault

 

Regi: Bernard Cauchard
Scenografi och kostym: Märta Fallenius
Medverkande:
Carlos Müller Villanueva
Jessica Mazzi
Lars Otterstedt
Gunilla Westin-Wallin

Iancu Jianu

Yvonny Wangrot

Åsneskinnet är en gammal folksaga som nedtecknades av Charles Perrault i slutet av 1600-talet. Perrault levde 1628-1703.

Åsneskinnet handlar om en prinsessa, vars mor drottningen dör varpå pappa kungen lovar att han endast ska gifta om sig om han finner någon som är vackrare än drottningen varit. Prinsessan växer upp och blir så småningom vackrare än sin mor. Kungen förälskas då i hennes skönhet och vill absolut gifta sig med henne. Till prinsessans undsättning kommer en god fé som hjälper henne att komma undan sin tokige far. Slutligen tvingas prinsessan fly till ett annat kungarike, med ett åsneskinn som förklädnad.

- Den handlar om kärleken och om döden, där finns lite magi och så handlar det om att fly från sitt hem och att börja ett nytt liv.

Premiär lördag den 12 januari 2002 i Örebro

.

 

Pressklipp
Sagoteater som blivit en riktig läckerbit
"En riktig konfektbit till sagoteaterparafras. Varenda detalj i hovsllskapets dräkter uppfyller drömmen om skönhet i siden, sammet och guld. Samtidigt finns i både kostym och iscensättning en lekfull ironi som tar udden av oförargligheten och tränger under sagoytan." "Ensemblen som består av såväl hörande som döva skådespelare; Jessica Mazzi, Jianu Iancu, Gunilla Westin-Wallin, Carlos Müller Villaneuva och Lars Otterstedt, lägger lätthet och kroppslig glädje till sina uttryck och får spelet att virvla likt en lycklig fjäril över scenen"
Dagens Nyheter 2002-03-25

Tyst Teater är som en vacker sagobok
"Föreställningen är som att öppna en sagobok. Rullande, vändbara scenografi-skärmar ger känslan av sagobokssidor såväl som bakgrunder. Skärmarna används på ett fiffigt sätt och ihop med en mycket bra och ofta färgskiftande ljussättning blir det mycket snyggt och visuellt. De kända teckenspråksskådespelarna kan verkligen konsten att utnyttja allt utom talet i sin kommunikation. ...Åsneskinnet är en kvalitetsteater som tar faktorer som barnpublik och hörselskador på stort allvar. Ingenting lämnas åt slumpen. Det är fascinerande att se och uppleva. Som att se en otextad film på ett helt främmande språk"
Dagbladet 2002-02-11

Åsneskinnet ger fantasin en skjuts
"Eftersom föreställningen spelas väldigt uttrycksfullt utesluts egentligen ingen målgrupp. Åsneskinnet ger ens vinterbleka fantasi en skjuts. För vem roas inte en smula av goda sagoféer med magiska konster, rosa prinsesstyll och kunglig arrogans? En genomtänkt ljussättning lyfter dessutom den enkla scenografin och Åsneskinnet blir en 45 minuter lång söt karamell"
Norrländska Socialdemokraten 2002-02-05

Som en opera under tystnad.
"Formen tillsammans med det snarast mimiska skådespeleriet, gör att kärnan av sagan når även mig som inte behärskar teckenspråket. Närmast kan jag likna upplevelsen som ett operabesök, men jag saknade en resumé eller librettot som brukar finnas i programbladet till en operaföreställning. Detta förtar dock inte känslan av att på flera sätt ha varit med om något speciellt och ovanligt"
Norrbottenskuriren 2002-02-04.

Sagoland för hela slanten.
"Tyst Teater når även hörande med sin uttrycksfulla spelstil - Kungakronorna gnistrar och kostymerna skimrar. Åsnan dansar komiskt men elegant och prinsessan glider förnämt på tåspetsarna mot sin tillfälliga förnedring. Men en ståndsmässig allians blir det till slut. Road och förnöjd halkar man ut i den gråslaskiga verkligheten"
Nerikes Allehanda 2002-01-13

Ypperlig teater på teckenspråk.
"Teater med skådespelare som bara använder teckenspråk fungerar ypperligt. Det blev nära 150 barn och föräldrar varse när de såg Åsneskinnet på Stadsteaterns lilla scen. en barnpjäs som kryllar av kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. Förutom spridda skratt och någon enstaka bebis som gnölade och gurglade var det knäpp tyst bland publiken. Ibland blev det så spännande att fyraåringarna på första parkett måste ställa sig upp för att ta in alla slott, prinsesskronor, himlavalvsklänningar och döda drottningar som dök upp på scenen. Levande teater är en upplevelse utöver det vanliga, även när den är tyst."

Dalademokraten 2002-11-05.

Uttrycksfull folksaga
"[...] fanns också en berättare, vilket gjorde det något enklare för den hörande delen av publiken. Men egentligen hade det inte behövts för berättelsen levde på ett begripligt sätt genom det livliga och uttrycksfulla spelet. Och som alltid har de gamla folksagorna mycket att säga om livets väsentligheter döden och kärleken."
Västerbottens-Kuriren 2002-11-08
.


Tyst och skimrande teater
"Föreställningen Åsneskinnet ställer ingen utanför - vare sig hörande eller döva. Historien berättas med stor inlevelse, tydligt teckenspråk, i såväl rörelse som mimik och dans. Som hörande fängslas man av skådespelarnas fartfyllda teckenspråk, som i varje liten detalj ger djup inlevelse i allt från känslor av glädje, sorg, besvikelse och önskningar. Sagoberättaren Yvonne Wangrot läser och agerar för alla hörande. Ingen i publiken ställs utanför. Den magiska, skimrande gamla folksagan Åsneskinnet landar hos alla. Mimik och kroppsspråk, dekor och ljus, vackra och roliga kostymer ger föreställningen extra färg"
Falu Kuriren 2002-11-04.

back to start page