actor Carlos Müller Villanueva och kondor

En poetisk föreställning med dikter av Pablo Neruda och Victor Jara,

två av Chiles främsta poeter. De skrev fantastiska dikter om kärlek.

livet, döden och politiska kampen.

Victor Jara
 
Victor Jara
 
Pablo Neruda
 
Pablo Neruda

 

Medverkande och idé: CARLOS MÜLLER VILLANUEVA regi: LARS OTTERSTEDT

scenografi och kostym: GUNILLA NORDLUND scenmästare: ERIK ZARMÉN

fotograf: URBAN JÖRÉN producent: BARBRO GRAMÉN

språklig konsult, teckenspråk och svenska:

YVONNE WANGROT & SEBASTIAN EMBACHER

tack till JORGE CONTRERAS författare & LEIF HEDMAN dokumentärfilm

NERUDA, JARA OCH MILITÄRKUPPEN

Pablo Neruda var de interllektuelle författaren som också vara politiker och diplomat. Han hyllades för sin fårgrika och delvis surrealistiska lyrik och fick Nobelpriset 1971. Den trettio år yngre Victor Jara var den enkla, jordnära visdiktaren och folkets man. Oändligt populär för sina känslomättade sånger om den lilla människons villkor. Båda Jara och Neruda år starkt förknippade med militärkuppen i Chile 1973.

Den 11 september startade den samhällsomstörtande kuppen som syftade till att avsätta den dåvarande presidenten, den folkvalde Salvador Allende och hans socialistiska regering. Allende mördades och en våg av aldrig skådad terror skakade landet och resulterade i ett mycket stort antal chilenare mördades, försvann eller gick i landsflykt. Med diktatorn Augusto Pinochet i spetsen förbjöd genelerna alla organisationer utanför sin kontroll med undantag av kyrkan. Regeringsjuntans politiska ambitioner var att krossa vänstern och omvandla Chile till ett samhälle styrt på marknadens villkor.

Många människor recitaerade Nerudas dikter, sjöng Jaras sånger samtidigt som de trotsade militärjuntan och vågrade låta sig tyglas och tystas. Innan Victor Jara mördades på Chilestadion i Santiago, där de tillfångatagna kränktes och torterades, skrev han sin sista sång som hans medfångar hjälptes åtatt memorera och smuggla ut till eftervärlden. Pablo Neruda dog efter en längre tids sjukdom strax efter kuppen och hans begravning blev en stor folklig manifestation.

Pinochets diktatrurregim varade från kuppen och fram till 1989 då en ny president valdes i demokratiska val. Augusto Pinochet greps 1998 och en process angående militärens roll i det chilenska samhället inleddes, men ännu har inget juridiskt utlåtande fallit.

Los Compañeros foto: Urban Jörén foto: Urban Jörénfoto: Urban Jörén foto: Urban Jörén

foto: Urban Jörénfoto: Urban Jörén foto: Urban Jörén

foto: Urban Jörén Foto: Urban Jörén foto: Urban Jörén

dikt Satrappväldena

Español & English

back to start page